na trávu

Vybíráme sekačku

Vybíráme sekačku

Vybíráme sekačku na trávu

Tak jako kadeřník volí různé druhy nůžek podle typu stříhaných vlasů, i pro různé druhy trávníků se hodí různé typy sekaček. Právě rozloha trávníku, jeho terénní (ne)rovnosti a přístupnost jsou hlavními kritérii, zda se přiklonit k elektrické či benzínové sekačce, případně vřetenové, nebo zda si vystačíte jen se strunovou.
 
Pro kompaktní rozměry, tichý chod, snadnou manipulaci i přiměřený výkon se staly oblíbenými elektrické sekačky. Volí je hlavně majitelé menších zahrádek, situovaných často v husté zástavbě. S elektrickou sekačkou můžete sekat ihned, stačí ji jen zapojit do zásuvky. Motor nespaluje žádné palivo, provoz je tím pádem šetrný k životnímu prostředí. Stroj uskladníte téměř kdekoliv, nevyžaduje prakticky žádnou údržbu ani servis. Předpokladem je však elektrická zásuvka v dosahu a při práci starost o to, abyste nepřesekli kabel. Některé elektrické sekačky, včetně těch od značky Fieldmann, nabízejí speciálně tvarované šasi, které umožní dosekání plochy až ke zdi nebo třeba podél plotů včetně okrajů trávníku.

Elektrické sekačky malé i větší

Malé elektrické sekačky bez pohonu kol s plastovým šasi vynikají svou lehkostí, takže se hodí i na členitější pozemky, kde je potřeba obsekávat záhony, stromy či keře, takže se se sekačkou více manipuluje. Menší záběr je zde výhodou. Větší elektrické modely se mohou pochlubit vysokou výkonností a oproti benzínovým modelům i nižší hmotností. Uplatňují se tak především na středně velkých, méně členitých plochách. Oproti malým modelům mají širší záběr, silnější motor a větší sběrný koš. Při práci na rozlehlejších rovných plochách jsou tím pádem výrazně rychlejší. Spínač přes celou šířku madla zvyšuje komfort i při delší práci, umožňuje totiž pohodlnější startování a vedení stroje oběma rukama.

Baterii z aku sekačky využijete i jinde

V posledních letech se značně rozšířila i nabídka AKU přístrojů. S akumulátorovým zahradním náčiním se nemusíte ohlížet na to, zda je někde elektrická zásuvka, zda vám k ní dosáhne přívodní kabel nebo kde seženete prodlužovačku, nestaráte se o množství benzínu v nádrži či olej. Komfort nabízejí akumulátoroví pomocníci i při samotném používání, při kterém nepřekáží žádné kabely. Akumulátorový přístroj je kdykoli k dispozici a připraven k akci, stačí jen hlídat stav baterie. Pokud zvolíte sekačku, která je z řady Fieldmann AKU FAST POWER, můžete baterii, kterou právě nepotřebujete v sekačce, využít i do mnoha dalších produktů z této řady, zahradní techniky i nářadí.
 

Pro větší plochy a hustší trávu volte sekačku benzínovou

Díky benzínovému pohonu sekačky nebudete potřebovat žádné zdroje elektrické energie, takže se můžete při sekání bez problémů pohybovat i v nejvzdálenějším koutě zahrady. Benzínová sekačka si troufne nejen na rozlehlé plochy, ale také na hustší či delší trávu, a ne zcela rovný terén. Určitou daní za to, že vás nebude omezovat žádná napájecí šňůra či dostupnost elektrické zásuvky, je o něco náročnější údržba.

Menší benzínové stroje se hodí pro zahrádky, kde se velké plochy střídají s členitými. Sekačky s plastovým šasi bez pojezdu jsou cenově dostupné a lehčí, takže se s nimi lépe manipuluje v případě překážek v ploše trávníku, například mezi záhony. Odolnost větším benzínovým sekačkám FIELDMANN přináší ocelové šasi. Díky pojezdu však nemusíte stroj obtížně tlačit, jede sám, takže nevadí ani vyšší hmotnost. Sekání trávy na nerovném i svažitém terénu je pak zcela nenáročné. U vyšších modelů si dokonce můžete plynule regulovat rychlost pojezdu podle potřeby.

Výhodou sekaček je systém 4 v 1, kdy oceníte výběr, jak s posekanou trávou naložit: Kromě sběru trávy či mulčování tato funkce umožňuje ještě trávu vyřádkovat za sekačkou nebo ji odhodit do boku. Měkčená madla sekaček spolehlivě tlumí vibrace. Stroje s robustnějšími kolečky výborně překonávají nerovnosti terénu, výhodou jsou kola uložená na kuličkových ložiscích, což prodlužuje jejich životnost a zlepšuje otáčení.

Vřetenová sekačka

„Golfově“ dokonalých trávníků lze dosáhnout díky použití vřetenové sekačky, která trávu neseká, ale v podstatě stříhá, což je šetrný způsob údržby trávníku. Vřetenová sekačka může sekat trávník kratší než sekačka rotační, což podporuje růst zvlášť hustého travního drnu. Je možné zvolit také elektrickou vřetenovou sekačku, kterou lze využívat i jako ruční. To, pokud například není v dosahu elektrická zásuvka.

Strunové sekačky, vyžínače a křovinořezy

Jsou místa, kde ani sebeobratnější rotační sekačku nelze použít: v prudkých svazích, v příkopech, na březích potoků, pod keři, ale běžná sekačka selhává i tam, kde je již porost příliš vzrostlý. Tehdy nastupují sekačky strunové, vyžínače a křovinořezy.

I zde platí, že elektrické stroje jsou lehké, tiché a nenáročné na údržbu, nabízejí dobrý výkon i ekologický provoz, omezení představuje jen nutnost dosahu elektrické energie a přívodní kabel. AKU přístroje si zachovávají výhody elektrických strojů, ale odpadá u nich omezení zdrojem energie i kabelem. Benzinové stroje jsou sice těžší, ale jsou nezávislé na elektřině a nabízejí vysoký výkon, pro který je vyhledávají majitelé velkých pozemků i profesionálové, na oplátku je nutné věnovat více času jejich údržbě.

Sekačky, vyžínače a křovinořezy likvidují rozbujelý porost pomocí rotující struny, výkonnější typy nabízejí možnost použít i ocelový trojzubec. Přístroje se ovládají jednoduše rukama, pro snazší manipulaci s těžšími typy bývá k dispozici pevný ramenní popruh.
Zpět na fieldmann blog

Vyberte si 

sekačku pro vaši zahradu

Spolehlivost benzínových sekaček FIELDMANN je dána použitím kvalitních materiálů i jednotlivých komponent.
Je tichá, ekologická, úsporná. Žádný benzín, žádný kabel, žádný rámus, žádné zplodiny. Taková je nová AKU řada značky FIELDMANN.