Desatero péče o trávník

Desatero péče o trávník
Trávník může být chloubou každé zahrady, ale vyžaduje pravidelnou a správnou péči. Péče o trávník může být pro někoho povinností, pro jiného zábavným až relaxačním rituálem. Bez ohledu na to, do které kategorie patříte, připravili jsme pro vás deset základních pravidel, která vám pomohou udržet váš trávník ve skvělé kondici.
1. Pravidelné sekání
Sekání je základním pilířem úspěšné péče o trávník. Sekat byste měli pravidelně, neodstraňujte více než třetinu výšky trávy najednou, abyste udrželi zdravý kořenový systém. Rady, jak vybrat vhodnou sekačku najdete zde.

2. Vertikutace
Jednou ze základních regeneračních metod je vertikutace, vertikálním prořezáním zbavíte trávník starých zbytků posekané trávy a mechu, podpoříte tak růst kořenového systému a dojde k omlazení a zahuštění trávníku. Vertikutaci trávník potřebuje asi dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Jarní vertikutaci provádějte v době, když již nehrozí mrazíky, protože při ní dochází k odhalení kořínků trávy. Více o vertikutaci se můžete dočíst zde.

3. Provzdušnění
Provzdušnění trávníku jde ruku v ruce s vertikutací, trávník si zaslouží provzdušnit zhruba po každém třetím sečení. Pomocí ocelových pružinek osazených na válci pročešete trávník a odstraníte vrchní vrstvu staré plsti a mechu, tím zlepšíte vstřebávání vody a živin. Vertikutátory si nepleťme s provzdušňovači, kombinované stroje Fieldmann disponují jak válcem s vertikutačními noži, tak provzdušňovacím válcem s ocelovými pružinkami. Kompletní nabídka Fieldmann.

4. Zalévání
Pravidelná závlaha je klíčová pro zdravý růst trávníku zejména v suchém letním období. Ideální čas pro zalévání je brzy ráno nebo večer, voda má dostatek času prosáknout hlouběji. Na přímém slunci se rychleji vypaří z povrchu. Investujte do zavlažovacího systému, který nejlépe vyhovuje velikosti a tvaru vašeho trávníku. Nabídku zavlažovacích systému najdete u Fieldmann.
5. Hnojení
Hnojením poskytnete trávníku potřebné živiny. Používejte hnojiva speciálně určená pro trávníky a aplikujte dle doporučení na obalu.

6. Odplevelení
Plevel odebírá trávníku živiny a vodu, proto je důležité ho pravidelně odstraňovat.

7. Ochrana před škůdci a nemocemi
Ochrana trávníku před škůdci a nemocemi je klíčová. Používejte vhodné přípravky a metody pro prevenci a léčbu, abyste minimalizovali jejich vliv.
 
8. Regenerace a dosev
Holá poškozená místa a lysiny trávníku dosévejte travním semenem. Vyberte travní směs, která nejlépe vyhovuje vašim nárokům podle typu půdy a místa – slunná místa, stín, polostín. Některé trávy jsou odolnější vůči suchu, zatímco jiné lépe snášejí stín.

9. Ostření nožů
Tupé nože jsou pro trávník pohromou. Dobře nabroušené nože umožňují čistý řez, proto pravidelně kontrolujte ostří a bruste.

10. Relaxace a zábava
Trávník je hlavně místem pro společné chvíle a odpočinek. Udělejte si čas na piknik, hrajte si s rodinou nebo domácími mazlíčky, umístěte na něj dětem pískoviště či trampolínu nebo využijte prostor trávníku pro odpočinek na lehátku. Zkrátka si užijte váš zelený koberec podle svého gusta.
DESATERO PÉČE O TRÁVNÍK
Zpět na fieldmann blog