Jak na ni

Vertikutace

Vertikutace

Vertikutace: Jak na ni & proč je důležitá

Během roku trávník čelí různým zátěžím a jeho pravidelným užíváním dochází ke zhušťování povrchu. Tvoří se v něm travní plsť, která trávník ucpává, a vláha, živiny a kyslík se ke kořínkům nedostanou. Abychom docílili výstavního trávníku, nesmíme zapomínat na vertikutaci, zejména jarní obnova po zimě je důležitá.
 
  • Co je vertikutace? Vertikutace je jednou ze základních regeneračních metod. Vertikálním prořezáním (z anglického vertical cut) trávník zbavíme starých zbytků posekané trávy a mechu, zvýšíme cirkulaci vzduchu, zároveň tak ke kořenům trávy snáze pronikne vláha a živiny. Čím je trávník hustší, tím je vertikutace potřebnější.

  • Vertikutátory jsou vybavené hřídeli se svisle umístěnými vertikutačními noži. Ty pronikají do země do hloubky pár milimetrů (2–3 mm), čímž oddělují vodorovné travní odnože, povrch kypří a v trávníku tvoří úzké drážky pro snazší pronikání vzduchu, živin a vláhy ke kořenům. Podpoří se tak růst kořenového systému, omlazení a zahuštění trávníku. 

Vertikutátor x provzdušňovač

Vertikutátory si nepleťme s provzdušňovači. Ty totiž nezasahují do země, ale pomocí ocelových pružinek osazených na válci pročešou trávník a odstraní vrchní vrstvu staré plsti a mechu. S ohledem na nižší frekvenci používání vertikutátoru i provzdušňovače jsou výhodou univerzální kombinované stroje, které disponují jak válcem s vertikutačními noži, tak provzdušňovacím válcem s ocelovými pružinkami. 

Kdy provádět vertikutaci

Vertikutaci trávník potřebuje asi dvakrát do roka, na jaře a na podzim. A protože při prořezání dochází k odhalení kořínků trávy, je dobré jarní vertikutaci provádět v době, kdy již nehrozí mrazíky. Ideálně tedy ve chvíli, kdy teplota půdy dosáhne alespoň 10 °C. Před vertikutací nezapomeňte trávník posekat, po ní je pak vhodné dosít holá místa, která mohou tímto procesem vzniknout, a trávník pohnojit. 

Jak vybrat vertikutátor

Elektrický stroj mívá oproti benzínovému nižší výkon, je tedy pomalejší. Výhodou je ale tichý chod. Motor nespaluje žádné palivo, provoz je tím pádem o něco šetrnější k životnímu prostředí. Stroj uskladníte téměř kdekoliv, nevyžaduje prakticky žádnou údržbu ani servis. Předpokladem je však elektrická zásuvka v dosahu. Benzínový vertikutátor je sice zpravidla těžší, hlučnější a zřejmě méně přívětivý k životnímu prostředí, ale nabízí větší záběr a rychlejší práci při neomezené možnosti pohybu v terénu, byť třeba kopcovitém či svažitém. 

Počet nožů, záběr stroje

Na válci běžných vertikutátorů bývá 18-20 nožů. Pořídíte-li si stroj s více noži na válci, stačí vám přejet trávník pouze v jednom směru. Naopak s vertikutátorem s menším počtem nožů, je potřeba jet pro jistotu podélně a pak ještě příčně. Obvyklý záběr menších strojů je 32 cm. Ty jsou vhodné pro trávníky do cca 600 m2. Na větší plochy, asi od 1000 m2, se doporučuje zvolit záběr větší, obvykle 40 cm. 

Nastavení hloubky řezu, sběrný koš

Vertikálně nasměrované nože vertikutačního válce jemně pronikají do země, do hloubky maximálně 3 mm. Při nastavení větší hloubky hrozí poškození trávníku. Používáním vertikutátoru dochází k opotřebení nožů a pružin, možnost nastavení hloubky řezu nám umožní dodržet požadovanou hloubku i když se nože a pružiny opotřebovávají. Regulace hloubky řezu se provádí pomocí páčky centrálně, u menších či levnějších modelů nastavením výšky kol. 

Při vertikutaci většího trávníku oceníte objemný sběrný koš, kde se travní plsť shromažďuje. Obvyklý objem koše je 30-40 litrů u menších modelů, asi 50 litrů u větších. Větší koš je těžší, ale nemusíte jej tak často vysypávat. Práci tak máte rychleji hotovou.

A jaké vertikutátory lze u značky Fieldmann zakoupit? Nabídku najdete pod tímto linkem.
Zpět na fieldmann blog

Vyberte si 

verikutátor pro vaši zahradu

Elektrický vertikutátor

Vertikutace je proces který zbavuje trávník starých zbytků posekané trávy a mechu.