pro hobby využití

Vybíráme pilu

Vybíráme pilu
Někdo rád ve volném čase pečuje o zahradu, někdo se mění v nadšeného kutila. I když zaměstnání může být zároveň koníčkem, není nad seberealizaci na vlastní zahradě, v dílně, čistě pro potěšení. Jakou řetězovou pilu z hobby kategorie vybrat, aby nás v nadšení podpořila?
Elektrická pila FIELDMANN FZP 2025-E

„Klasikou pro hobby použití je řetězová pila elektrická. Hodí se na občasné řezání na zahradě u domu, ale díky absenci palivových výparů se uplatní i v dílně,“ říká Ivo Žirovnický, zástupce značky Fieldmann a dodává: „Výkon elektrických pil se zpravidla pohybuje od 1600 do 2500 W, což nás ale při hobby použití vůbec neomezuje. Pár polínek do krbu, prořezání keřů v zahradě a drobné kutilské počiny v dílně zvládnou i stroje s výkonem na dolní hranici uvedeného rozpětí“. Pro větší množství připravovaného dřeva na topení však zvolte pilu silnější, s příkonem kolem 2400 W.

U elektrické pily oceníte neomezený zdroj energie, není potřeba doplňovat palivo ani dobíjet baterii. Snadná je jak obsluha, tak údržba. Nemusíte seřizovat karburátor, myslet na výměnu filtru nebo svíček. Stačí udržovat pilu čistou s ostrým řetězem a občas doplnit olej pro mazání. Elektrická pila je tichá, lehká, snadno se s ní manipuluje. Pokud tedy neplánujeme opouštět prostor v dosahu elektrické sítě, je tento typ pily pro hobby využití ideální.

Aku řetězová pila FZP 70805-0
Akumulátor rozhýbe i jiné stroje

Akumulátorové pily jsou stále oblíbenější. Baterie jim zajišťuje nezávislost na připojení do elektrické sítě, takže s nimi můžete řezat, případně kácet menší stromy, i na vzdáleném konci zahrady. Pro rychlé ořezání keře nebo zkrácení prken na nový plot nemusíte natahovat prodlužovačku, čímž si ušetříte zbytečnou práci. Baterie, která pilu pohání, může později snadno oživit i širokou škálu dalších strojů, stačí vybrat pilu z aku programu Fieldmann s jednou kompatibilní baterií. „Výdrž baterie, která může práci limitovat, řeší pořízení dvojice akumulátorů. Zatímco jeden používáte, druhý můžete nabíjet,“ radí Ivo Žirovnický.
A jak je to u benzínu…

Zatímco „lesáci“ potřebují výkonnou pilu s dlouhou lištou, pro hobby využití stačí malá pila s lištou kolem 40 cm. Velkou výhodou menší pily je lehkost, srovnatelná u značky Fieldmann s elektrickými stroji. I s pilou osazenou motorem o objemu kolem 50 cm3 můžete pokácet a nařezat slabší strom. Benzínová pila je dobrou volbou i pro častější používání, nehodí se však kvůli benzínovým zplodinám pro práci v uzavřených prostorách. Nevýhodou může být také hlučnost a složitější údržba, případně obsluha. To však řeší některá vylepšení moderních pil, například startování nezahřáté pily Fieldmann usnadňuje systém C.D.I.
Benzinová řetězová pila FIELDMANN
Zpět na fieldmann blog

Motorové pily