Vybíráme zahradní jídelní sestavu

Vybíráme zahradní jídelní sestavu
Stará pravda praví, že na vzduchu lépe chutná. Možná proto se na stolování venku každý rok těšíme. Přeměna dvorku nebo terasy na jídelní kout vyžaduje minimální úsilí. Základem je pohodlný venkovní jídelní nábytek, například ten od značky Fieldmann.

S létem máme spojené stolování pod širým nebem. Předpokladem pro vychutnání potěšení z jídla venku je prostorný jídelní stůl s pohodlnými židlemi, ať už je z jakéhokoliv materiálu. Při plánování nákupu nové jídelní sestavy vám pomohou jednoduché otázky:
1) Kolik lidí bude u stolu nejčastěji sedávat?
Je to nejbližší rodina, nebo zvete pravidelně spousty přátel na hostinu? Menší jídelní sestavy bývají čtyřmístné, větší počítají se šesti nebo i sedmi strávníky. Praktické jsou sestavy s rozkládacími stoly, které můžete v případě potřeby zvětšit.  

Kolik lidí bude u stolu nejčastěji sedávat?
 
Pokud míváte větší společnost jen jednou za čas, nebo chcete být připraveni i na příchod nečekaných hostů, doporučuji zvolit rozkládací stůl,“ doporučuje Vladislav Líkař, zástupce značky Fieldmann. „Rozšíření umožňují jak obdélníkové, tak oválné dřevěné zahradní stoly. Nejčastěji se prodlužují pomocí přídavné desky. Ta se jako střední část vkládá mezi oba postranní díly. Nepoužívaná přídavná část je uložena pod deskou stolu, kde nezabírá místo.“
2) Jaký tvar preferujete? 
Většina zahradních stolů má desku oválnou, kulatou, obdélníkovou nebo čtvercovou. Říká se, že hranatý tvar je ideální třeba pro hraní deskových her, zatímco kulatý podpoří konverzaci. „Ušetříte místo, když si obdélníkový, případně čtvercový stůl přitlačíte ke zdi. A pokud pak potřebujete vytvořit místo pro více hostů než obvykle, jednoduše stůl vystrčíte do prostoru,“ nabízí chytré řešení Vladislav Líkař, který je specialistou na zahradní nábytek. Oblý nebo kulatý tvar je lepší volbou v případě, že máte méně prostoru a víte, že kolem stolu budete často chodit. K oblému stolu také snadněji přidáte další židli.
3) Kolik máte skutečně prostoru?
Mohutná sada může zcela zahltit malý prostor, zatímco malá bude ve velkém prostoru doslova ztracená. Než vyrazíte nakupovat nábytek, nezapomeňte prostor změřit.  „Pokud máte méně místa, měli byste se rozhodnout pro užší zahradní židle nebo zvolit zahradní lavici,“ doplňuje Vladislav Líkař a dodává: „Máte-li ale dostatek prostoru, neváhejte vybrat zahradní židle s područkami, které nabízejí větší pohodlí.“
4) Hledáte pohodlí?
Pokud budou vaše jídelní židle primárním posezením celého venkovního prostoru, opatřete židle zcela určitě měkkými polstry. „Trávíte-li rádi u jídelního stolu dlouhé večery v příjemné společnosti přátel nebo rodiny, doporučuji kromě židlí opatřených polstry také vysoká opěradla. Opěradlo by mělo být dostatečně vysoké, aby vaše páteř, ramena byly pohodlně opřené,“ doporučuje Vladislav Líkař.
6) Skladování!
Přemýšlejte také o tom, kde budete nábytek skladovat. Praktické jsou skládací stoly a židle nebo křesla Fieldmann. Během vteřinky jsou složené na minimální rozměry a při skladování nezabírají zbytečně místo. Dobrým řešením jsou i stohovatelné židle.
 
Více v kategorii Zahradní nábytek

Praktické jsou skládací stoly a židle nebo křesla Fieldmann

Přemýšlejte také o tom, kde budete nábytek skladovat. Praktické jsou skládací stoly a židle nebo křesla Fieldmann 

Přemýšlejte také o tom, kde budete nábytek skladovat. Praktické jsou skládací stoly a židle nebo křesla Fieldmann.

Zpět na fieldmann blog