Vybíráme gril

Vybíráme gril

Čas investovat do nového grilu?
Jak vybrat ten správný?

Grilujete radši sami pro sebe nebo pořádáte party pro celou rodinu? Nosíte gril v batohu na ryby nebo má stabilní místo v pergole? Váš nový gril tomu musí odpovídat. Kromě toho, zda se má na grilovací plochu vejít jeden či dva plátky, nebo třeba deset, musí být gril stabilní, s pevnou konstrukcí a kvalitním roštem. Budete-li jej přesouvat po zahradě nebo jej dokonce nosit v batohu, nezapomeňte promyslet rozměry, případně možnost složení, užitečná jsou kolečka.


„Nejčastěji se lidé ptají na zahradní gril k domu. Než jim ale doporučím konkrétní typ grilu, nejprve potřebuji znát odpověď na několik otázek. Například jak často chtějí grilovat, pro kolik osob, případně co od grilu očekávají,“ říká Vladislav Líkař, specialista na grily Fieldmann a pokračuje: „Pokud je pro ně důležitá rychlost, tedy hlavně rychlý a pohodlný start a celková úspora času, snadné čištění, pak jednoznačně doporučím plynový gril. Je nezávislý na elektrické zásuvce, můžete s nimi grilovat kdekoliv venku. Za vyšší pořizovací cenu získáte komfort.“ 

Grily na dřevěné uhlí připraví večeři i táborníkům


Ale ten, kdo miluje specifickou vůni a chuť pokrmů připravovaných nad dřevěným uhlím, případně atmosféru posezení u takového grilu, určitě zvolí spíš gril na dřevěné uhlí. Pořizovací cena je nižší, navíc mnohá jídla připravená na grilu na dřevěné uhlí jsou chutnější a aromatičtější než z grilů plynových či elektrických. Je však třeba počítat s tím, že rozdělávání i čištění je o něco pracnější.  Každé palivo zkrátka nabízí jiné výhody.

Větší modely grilů na dřevěné uhlí využijete na terase či zahradě, když ke stolu pozvete větší společnost, zatímco ty menší se hodí, třeba když vyrazíte na víkend tábořit. Jednoduchý gril na dřevěné uhlí nezatíží peněženku. „Pokud se chystáte na výlet či do parku a chcete jej spojit s grilováním, určitě doporučuji využít cestovní gril. U cestovních (přenosných) grilů oceníte skladnost, optimální hmotnost a kompaktní rozměry. Můžete ho vzít téměř kamkoli a po sezóně jej snadno uskladníte,“ uvádí výhody Vladislav Líkař. Grily kompaktních rozměrů snadno uložíte do auta nebo dokonce do batohu, takže je využijete i v kempu nebo na rybách.
 

S elektrickým grilem
nepotřebujete zahradu


Také grilování na elektrickém grilu s sebou nese mnohé výhody. V první řadě umožňuje požitek z grilování i těm, kteří mají maličkou zahrádku anebo si musí vystačit jen s terasou či balkonem. Elektrický gril poslouží všude tam, kde je v blízkosti zásuvka. Připravené pokrmy jsou zdravější než z grilu na dřevěné uhlí, protože při přípravě se tolik nepřipalují.  Při grilování nevzniká žádný kouř, takže můžete grilovat i na balkoně bez obav z negativních reakcí sousedů. Volba tohoto typu grilu ušetří nákup plynové lahve či pytle dřevěného uhlí.
 
Elektrický gril je rychle nahřátý. Jednoduše se obsluhuje, teplotu můžete snadno regulovat. Kromě toho je vybaven nepřilnavou grilovací plochou pro zdravé grilování a snadné čištění. Ochladilo se? Grilovat na elektrickém grilu přece nemusíte jen venku. Gril snadno přenesete z místa na místo. Přes zimu pak gril buď využijete v kuchyni, nebo vzhledem k malým rozměrům bez problémů uskladníte.
 

Hořáky plynového grilu lze používat samostatně


S plynovým grilem pohostíte i početnější skupinu hladových strávníků, protože zpravidla disponují několika hořáky. Díky tomu jsou vhodné i pro tzv. zónové vaření, můžete tedy najednou chystat různé pokrmy při odlišných teplotách nebo lze vždy maso nejprve prudce opéci a pak dopékat při nižší teplotě. S plynovými grily můžete začít grilovat prakticky okamžitě. Stlačením knoflíků zapálíte hořáky a můžete začít grilovat. Díky teploměru ve víku lze kontrolovat teplotu uvnitř grilovací nádoby a pomocí ovládacích knoflíků ji pohodlně regulovat. Každý hořák můžete používat i samostatně, což oceníte především při grilování pro malý počet strávníků.

Plynové grily Fieldmann dokážou vyvinout opravdu vysoký žár, což bude vyhovovat vašim steakům nebo třeba kotletám. Litinové rošty jsou skvěle absorbují teplo a pak jej rovnoměrně vydávají. Výhodou plynových grilů Fieldmann jsou boční odkládací plochy, které lze u některých modelů sklopit. Praktické jsou velké úložné prostory a pojezdová kolečka pro snadnou manipulaci. Regulátor a hadice pro připojení plynové bomby jsou u všech plynových grilů Fieldmann již součástí balení.
 

Táborák jako dekorativní prvek


Zahradní ohniště povyšuje obyčejný táborák na atraktivní, vysoce dekorativní zahradní prvek. Umístění mísy na podstavci či nožkách umocňuje celkový dojem z plápolajícího ohně. U vybraného modelu lze nožky dokonce snadno sklopit a tím usnadnit převoz a skladování ohniště – třeba když si budete chtít příště opéct špekáčky pro změnu na chatě. Mřížkové víko dotváří celkový design ohniště, navíc zakryje žhavé uhlíky nebo zachytí jiskry, takže zvyšuje bezpečnost u ohniště. Protože může být víko horké, používá se k odklápění hák, který je součástí balení ohnišť Fieldmann. Stabilní konstrukce pomáhá eliminovat převržení ohniště, mísa pak oheň udrží na místě, takže nehrozí jeho šíření.
Hořáky plynového grilu lze používat samostatněGrily na dřevěné uhlí připraví večeři i táborníkům
Zpět na fieldmann blog

Vyberte si 

gril pro vaši zahradu