Kreativní postup

Vajíčka s něžnou výšivkou

Vajíčka s něžnou výšivkou

Vajíčka s něžnou výšivkou:
Detaily vyvrtá modelářská bruska


Něžností a jemností madeirské výšivky, kde se drobné, v látce prostříhané otvory, obšívají, se můžete inspirovat i na Velikonoce. I pro tzv. madeirové kraslice jsou typické jemné motivky, v tomto případě rámované voskem. A pokud chcete mít vajíčka ještě krásnější, můžete je dozdobit ubrouskovou technikou. Dírky nejrůznějších tvarů do vaječných skořápek pohodlně vyvrtáte modelářskou bruskou FIELDMANN. V příslušenství modelu FDMB 200171-E se nachází více než dvě stě komponentů, u modelu FDMB 200172-E je to dokonce dvojnásobek.
 

Jak tedy postupovat?

1) Vyfouknutá vajíčka nechte před vrtáním proschnout. Čerstvě vyfouknutá ráda praskají.
2) Nejprve si měkčí tužkou na vajíčko předkreslete, kde chcete vrtat dírky. Stejně jako u výšivky vypadají pěkně malé, drobné, opakující se vzory, kdy dírky kombinujeme s dalšími motivy, v tomto případě domalovanými voskem.
3) Začátečníci mohou otvor nejprve vyvrtat úzkým vrtáčkem z příslušenství brusky (slabý cca 1 mm).

Vajíčka s něžnou výšivkou: Detaily vyvrtá modelářská bruska
4) Při vrtání držte vejce v dlani, vrtáček přiložte kolmo k vejci, netlačte. Takto vyvrtejte malou dírku. Poté vrtáček ve sklíčidle brusky vyměňte za jiný nástroj.
5) Pro zvětšení dírek nebo úpravu jejich tvaru použijte vrtací konusy z příslušenství mini brusky, případně řezací kotoučky k vyřezání úzkých tvarů, např. lístečků a proužků.



Vajíčka s něžnou výšivkou: Detaily vyvrtá modelářská bruska
TIP: Jak vyvrtat tvar srdíčka?
Pokročilejší mohou místo vrtáčku rovnou vrtat špičatým vrtacím konusem.  Alena Chovancová radí: „Pro vytvoření dírky ve tvaru slzy posouváme při vrtání špičku šikmo dolů a zároveň ji vytahujeme, aby průměr dírky byl menší a menší. Ze slzy poté můžeme pokračovat opět do boku do tvaru V, přičemž vrták opět postupně ponořujeme hlouběji, takže se dírka opět rozšíří a tím vznikne srdíčko.“
 
6) Vyvrtaná vajíčka ponoříme cca na deset minut do roztoku Sava ředěného vodou (cca v poměru 1:1), abychom je zbavili vnitřní blanky a dírky byly krásně čisté. Vajíčko důkladně vypláchneme a necháme oschnout.

Vajíčka s něžnou výšivkou: Detaily vyvrtá modelářská bruska
 
TIP: Jak nechat vajíčko rozkvést?
Velmi pěkně vypadá, když vajíčka ozdobíme ještě ubrouskovou technikou,“ doporučuje Alena Chovancová a popisuje: „Z ubrousku, který má bílé pozadí, opatrně vystřihněte malými nůžkami, například z manikúry, požadovaný motiv. Motiv na vajíčko nalepte lepidlem na decoupage neboli ubrouskovou techniku, přiložte vystřižený motiv, a ještě jej štětcem opatrně vyhlaďte na povrchu.“

7) K domalování jsou nejlepší rozpuštěné bílé, případně i barevné voskovky, ideálně české výroby. Vosk rozehříváme nejlépe na hliníkové lžíci. Pro nanášení vosku se osvědčilo použití špendlíku zapíchnutého do dřevěné tyčky, případně pastelky nebo tužky. Každou dírku voskem obtáhneme a skořápku i mezi dírkami doplníme o další motivy.
8) Větší motivy vytvoříme pomocí špendlíku se skleněnou hlavičkou, zatímco na drobné je lepší špendlík s hlavičkou kovovou.

Modelářská bruska Fieldmann FDMB 200171-E s příkonem 170 W je univerzálním pomocníkem pro kreativní vyžití, ale i pro modeláře a kutily. Příslušenství brusky v kufříku čítá více než dvě stě kusů – kromě vrtáčků, s nimiž vyvrtáte menší či větší dírky, také vrtací konusy pro jejich tvarování, ale i řezací kotoučky, brusné nástavce různých tvarů, ocelové a mosazné kartáčky i kartáčky s nylonovou štětinou, brusné kotouče ze smirkového papíru různé zrnitosti, lešticí nástavce s filcem a brusné pasty. Na nejjemnější práce je určena tenká rukojeť se sklíčidlem na bovdenu.


Modelářská bruska FDMB 200172-E

Autorkou tohoto postupu je Alena Chovancová alias @alchitka (IG).
Alena tvoří pro radost a jako odpočinek od kolotoče všedních dní. Od roku 2010 organizuje Tvořivé večery v Havířově. Nejedná se o klasický výtvarný kurz, především jde o vztahy a přátelskou atmosféru, samotné vyrábění je jen bonus.
 


 
Zpět na fieldmann blog