Vyrobte si

Hnízdečka z vajíček

Hnízdečka z vajíček

Vyrobte si nápaditou jarní dekoraci: Hnízdečka z vajíček

Jarní příroda má nezaměnitelné kouzlo. Pučící větve ovocných stromů a kousky slámy či sena si můžete přinést domů a použít na výrobu jarní dekorace: Vajíčkových hnízd. Otvory šikovně vyvrtáte chirurgicky jemnou modelářskou bruskou Fieldmann, aniž byste se museli bát, že vám vaječná skořápka praskne.
1)     Připravte si několik větviček z ovocného stromu nebo keře, několik vyfouknutých vajíček, provázek či tenkou stužku, tence píšící tmavou fixu, na vystlání hnízdeček jemné kousky slámy či sena, hodí se také jemné hobliny. A nezapomeňte na modelářskou brusku. My pracujeme s modelářskou bruskou Fieldmann FDMB 200171-E, která má v příslušenství nejen slabé vrtáčky pro prvotní navrtání vajíček, ale také vrtací konusy, pomocí kterých otvor zvětšíte, aniž by praskl.
 
2)     Vyfouknutá vajíčka nechte před vrtáním proschnout. Čerstvě vyfouknutá ráda praskají.

3)    Nejprve si měkčí tužkou na vajíčko předkreslete, kde chcete mít otvor (vstup do hnízda)

4)    Vrtat otvor začněte nejprve úzkým vrtáčkem z příslušenství brusky (slabý cca 1 mm).

5)    Při vrtání držte vejce v dlani, vrtáček přiložte kolmo k vejci, netlačte. Takto vyvrtejte malou dírku. Kromě vstupu do hnízdečka vyvrtejte také dírku na špici skořápky pro protažení provázku kvůli zavěšení. Poté vrtáček ve sklíčidle brusky vyměňte za jiný nástroj.
6)    Pro zvětšení dírky v místě budoucího vstupu do hnízdečka tvaru použijte vrtací konusy z příslušenství mini brusky Fieldmann FDMB 200171-E.

7)    Vyvrtaná vajíčka ponoříme max. na deset minut do roztoku Sava ředěného vodou (cca v poměru 1:1), abychom je zbavili vnitřní blanky a dírky byly krásně čisté. Vajíčko důkladně vypláchneme a necháme oschnout.

8)    Následně na vajíčka kreslíme drobné kytičky, puntíčky nebo hvězdičky dle vkusu. Nezapomeňte ozdobit také vstup do hnízdečka!

9)    Provlékněte provázek špičkou, zevnitř zajistěte uzlíčkem. Uvnitř vajíčko vystelte slámou, senem, hoblinkami. Hotová vajíčka zavěste na připravené větvičky ve váze.


Autorkou postupu je Radka Buriánková z časopisu Dekor (www.casopis-dekor.cz).
blog-vajicka.png
Zpět na fieldmann blog

Vyberte si 

Brusku pro vaši dílnu